İletişim, insanlar arasında bilgi, fikir, duygu ve deneyimlerin paylaşılması sürecidir. İletişim, sözlü veya sözsüz olarak gerçekleşebilir ve gönderici tarafından bir mesajın iletilmesi, alıcı tarafından ise mesajın anlaşılması ve yorumlanmasıyla tamamlanır. İletişim, bireylerin, grupların, kurumların ve toplumların etkileşimini sağlayan temel bir unsurdur. Halkla ilişkiler (PR - Public Relations), bir kurum, marka veya bireyin kamuoyuyla iletişimini yönetme sürecidir. Halkla ilişkiler, kurumun veya bireyin itibarını oluşturma, sürdürme veya iyileştirme amacı güder. İyi bir halkla ilişkiler stratejisi, hedef kitlelerle etkileşim kurarak, doğru mesajları ileterek, olumlu bir imaj oluşturarak ve güvenilirlik kazanarak çalışır.
Halkla ilişkiler, medya ilişkileri, kriz iletişimi, iç iletişim, kampanya yönetimi, etkinlik planlama, sosyal medya yönetimi gibi farklı alanları içerir. Halkla ilişkiler profesyonelleri, kamuoyunu bilgilendirmek, destek sağlamak, ilişkileri güçlendirmek, olumsuz durumları yönetmek, marka bilinirliğini artırmak ve kurumun itibarını korumak için iletişim stratejileri geliştirirler.
Halkla ilişkiler, kurumlar arasındaki iletişimi, tüketici ve müşterilerle etkileşimi, toplumla etkileşimi, medya ilişkilerini ve iç iletişimi kapsar. Halkla ilişkiler stratejileri, kurumların hedef kitleleriyle doğru ve etkili bir şekilde iletişim kurmasını sağlar, itibar yönetimine yardımcı olur ve kurumun toplumda kabul görmesini sağlar.
Halkla ilişkiler ve iletişim, marka yönetimi, kriz iletişimi, toplum ilişkileri, kamuoyu araştırmaları, medya ilişkileri, etkinlik yönetimi gibi disiplinlerle birlikte çalışır ve bir kurumun başarılı iletişim stratejileri geliştirmesine yardımcı olur.
Halkla ilişkiler, organizasyon ve hedef kitleleri arasında, etik anlayış çerçevesinde ve bilimsel yöntemler kullanarak, karşılıklı güveni oluşturan, geliştiren ve bu ilişkiyi sürdürülebilir kılan bir yönetim fonksiyonudur. Aynı zamanda Halkla İlişkiler kurumların, kuruluşların, markaların, ürünlerin, kişilerin; hedef gruplar üzerindeki etkisini iletişimin gücünü kullanarak yönetir. Güncel iç görü ve algı üzerine çalışırken bu unsurların gelecekte nasıl şekilleneceği üzerine de yoğunlaşarak yol haritasını belirler. Bu yönüyle halkla ilişkiler şimdiki zamanın ötesinde yaratılmak istenen etkileri de yönetir ve geleceğe değer katar.